Események betöltése
Ez az esemény elmúlt.

Meghívó

„Civilek és civilnek álcázottak”

Vitaindító: Frenyó Zoltán filozófus; Jávor Béla jogász; Ugron Gáspár Gábor a Rákóczi Szövetség alelnöke

Moderátor:
Elmer István író-újságíró

A vitapartnerek a civil társadalom, a civil szervezetek működésének értelmezéséről fejtik ki nézeteiket.

Napjainkban sok szó esik a civil társadalomról, a civil – vagy annak látszó – szervezetek működéséről a mai magyar valóság körülményei között – nem egy esetben kritikai éllel. Ezek a kifejezések és a hozzájuk kötődő fogalmak – civilizáció, civilitas, civis – gyakorta elhangzanak a magán- és közbeszédben, de vajon pontosan definiáljuk-e minden alkalommal, mit értünk rajtuk? Melyek azok az attributumok, amelyek általában és egyediségükben meghatározzák az egyes civilizációkat? S még számos kérdés fogalmazható meg.

A civilizáció rendkívül tág fogalomkört ölel fel. Rotterdami Erasmus 1530-ban megjelent művében viselkedési jólneveltséggel értelemben fordul elő. Augustinus -Szent Ágoston „De civitate Dei” című munkájában a „civitate” Isten városát, más fordításban Isten országát jelenti. A civilizációt gyakran a társadalom szinonimájaként használták, beleértve annak anyagi, szellemi és erkölcsi kultúráját. A tizenkilencedik századtól kezdve az anyagi-gazdasági fejlődéssel együtt járó polgárosodást értették rajta. S mindannyian ismerjük a különféle civilizációk megnevezését a történelemben, többek között a mezopotámiai, egyiptomi, indiai, bizánci illetve szűkebb témánkat tekintve a nyugati civilizáció.

Az érdekesnek ígérkező beszélgetésben a „civilizált civilek” olykor erősítve egymás nézeteit, máskor külön álláspontra helyezkedve, egymással ütköztetve azokat, vitatják meg a civil társadalom és a civil szervezetek fogalmához kapcsolódó elvi és gyakorlati meggondolásokat. A meghívott pódiumvendégek személye biztosíték az élvezetes és tanulságos szellemi utazáshoz.

Részletek

Dátum:
2017. 03. 28.
Időpont:
17:00 - 19:00
Összeg:
Ingyenes
Esemény kategória:

Szervező

Széchenyi Társaság
View Szervező Website

Helyszín

Párbeszéd Háza, Loyola Cafe
Horánszky u. 20
Budapest, Pest 1085 Magyarország
+ Google Térkép
Telefon:
+36 1 411 0825
View Helyszín Website

Title

Go to Top