Az  akadémiára a Széchenyi Társaság két elnökségi tagját is meghívták.

2022. szeptember 22-24. között rendezte meg az Országos Széchenyi Kör a hagyományos előadás sorozatát – a Széchenyi Akadémiát – „Széchenyi bűvöletében” címmel. Amit most a Nagycenki Kastélymúzeum felújítása miatt a Nagycenki Községházán tartottak meg. A háromnapos előadás sorozat nyilvános volt, azon nem csak az ország sok helyéről jelentkezett Széchenyi-tisztelők, hanem Nagycenk polgárai közül is többen vettek részt. (Az akadémia programja a Széchenyi Fórumon olvasható.)

Buday Miklós a Széchenyi Társaság elnökségi tagja, a Széchenyi Alapítvány elnöke, 1975-től az Országos Széchenyi Kör tagja szeptember 22-én tartotta meg előadását „Széchenyi megfogott” címmel. Vetített képek segítségével bemutatta Széchenyi megismeréséhez vezető útját és annak tárgyiasult főbb állomásait. Többek között a Széchenyi minden írását tartalmazó CD-t, gróf Széchenyi István szellemi hagyatékának hungarikummá válásának körülményeit, a Hitel átírását mai magyar nyelvre, annak angol és német kiadását, no és a Széchenyiről készített plasztikai alkotásait.

Dr. Pelyach István a Széchenyi Társaság alelnöke, történész előadására szeptember 23-án került sor, témája: Széchenyi és a forradalom volt. Nagy figyelmet keltő előadásában többek között olyan összefüggésekre hívta fel a figyelmet, melyben az adott viszonyok között Széchenyi és Kossuth kapcsolatát jobban megérthetővé tették.