Széchenyi Társaság és a soproni Perkovátz Baráti Kör 2017. szeptember 29-október 1. között „Nemzettudat és Nemzeti identitás” címen konferenciát rendezett Sopronban.

A konferencián 92 fő vett részt. Meghívottak voltak a rendező civil szervezetek elnökségei, együttműködő hazai civil szervezetek képviselői, a  Kárpát-medencei őshonos magyar népesség küldöttei Felvidék (Szlovákia), Kárpátalja (Ukrajna), Erdély (Románia), Délvidék (Szerbia), Muravidék (Szlovénia), Örvidék (Ausztria) civil szervezeteinek vezetői.

A konferencia résztvevőit dr.Fodor Tamás polgármester úr üdvözölte.
Bevezetőt mondott Perkovátz Tamás és dr. Rubovszky András a rendező szervezetek nevében.

Előadást tartott:

  • dr. Stumpf István alkotmánybíró,
  • Duray Miklós felvidéki politikus,
  • dr. Bodó Barna a kolozsvári Sapientia Egyetem tanára,
  • Szakáli Loránd István a Földművelési Minisztérium hungarikumokért felelős h .államtitkára,
  • Pecze Tibor Csongor a Nemzeti Közszolgálati Egyetem doktori iskolájának hallgatója.

A konferencia előestéjén hungaricumokat bemutató fogadás volt,a konferencia hangversennyel és díszvacsorával fejeződött be. A hangversenyen Kassai IstvánLiszt díjas zongoraművész a Széchenyi Család tagjai által komponált darabokat,Horváth Ábel soproni lakos, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója Liszt darabokat játszott.

A vendégek a Pannonia Szállodában laktak, mely a hangversenynek és a vacsorának is helyszíne volt.
A részt vevők látogatást tettek az 1989-es határnyitás helyén és a Széchenyi Kastélyban és Mauzóleumban, valamint soproni városnézésen vettek részt.
A konferencia utórendezvényeként november 7-én Eisenstadt és Mattersburg 28 iskolás diákja és 2 tanár a soproni Széchenyi Gimnáziumba látogatott, ahol a diákok bemutatták Sopron történelmét és nevezetességeit.
November 24-én a soproni Széchenyi Gimnázium autóbusznyi diákja tanári kísérettel Eisenstadtba látogat, ahol megismerkednek a város és a környék történelmével, kultúrájával. Vendéglátójuk a Sopronba látogatott osztrák diákok és tanárok.
December 1-3 között a konferenciát rendező két civil szervezet vezetői, soproni civil szervezetek képviselői, valamint soproni középiskolás tanárok és diákok a konferencia szellemiségének terjesztése és Széchenyi szellemi hagyatékának ápolása érdekében ádventi látogatást tesznek Ruszt (Rust) Kismarton (Eisenstadt) Felsőpulya (Oberpullendorf), Nagymarton (Mattersburg), Csepreg, Nagycenk, Fertőszentmiklós, Fertőd, Kapuvár, Csorna, Beled városokban és a napi látogatásokat a Széchenyi Kastélyban és Mauzóleumban fejezik be.
A meglátogatott városok polgármestereinek adventi koszorút adunk át szallaggal,melyen ez olvasható
„Adventi koszorúink a szeretet melegét küldik a határainkon túl élő testvéreinknek és a velük együtt élő népeknek is.”
A konferencia teljes anyagát a NKA támogatásának köszönhetően könyv alakban megjelentetjük.