gárdonyi Nemzedékek Háza már harmadik alkalommal kérte fel a Széchenyiekről szóló előadás-sorozat megtartását szervező Széchenyi Társaságot, hogy a „Széchenyi üzenete a mának”, a „Széchenyi, a testnevelés apostola” című előadások után a

 

„Mivel érdemelte ki a francia becsületrendet és a legmagasabb török kitüntetést egy magyar, gróf Széchenyi Ödön?”

című előadást is tartsa meg Gárdonyban.

A március 31.-én dr. Cserháti László Gábor, a Széchenyi Társaság alelnöke tolmácsolásában elhangzott gárdonyi kulturális évadnyitó előadás fejezetei: „ A hajózhatóság bebizonyítása a Fekete-tenger és az Atlanti-óceán között, avagy a Hableány útja az 1867-es Párizsi Világkiállításra”, és „Széchenyi Ödön tűzoltói pályafutása”. Az előadó a nevelői szerint rakoncátlannak tartott fiatalember személyiségére, tetteire, közérdekű tevékenységére és az előadó lehetőségei szerint összegyűjtött Széchenyi Ödön relikvia-gyűjteményre támaszkodva idézte meg a Legnagyobb Magyar kisebbik fiának hazaszeretetről tanúskodó akaraterejét, kitartását, tűzoltói pályafutását, a törökországi tűzoltóság megszervezése terén nyújtott teljesítményét, amely miatt mind a mai napig nagy tisztelet övezi Törökországban. Születésnapján sírjának megkoszorúzása jelentős ünnepi eseménynek számít.
Az előadáshoz csatlakozó relikvia-gyűjteményt – a gróf pénzén építtetett Hableány képe, a tűzoltói pályafutás alkalmával készült fényképfelvételek, a javaslatára épült Siklóról készült metszet másolata – nagy érdeklődés kísérte.