„Széchenyi üzenete a mának” dr. Cserháti László Gábor előadása és a Misztrál együttes fellépése a kőbányai Széchenyi István gimnáziumban.

Széchenyi István születésének 225. évfordulóját október 15-én különleges programmal ünnepelte a kőbányai Széchenyi István magyar-német két tanítási nyelvű altalános iskola felső tagozata.

A 250 tanuló a délelőtti foglalkozás első részében meghallgatták a „Széchenyi üzenete a mának” című előadást, amelyben dr. Cserháti László Gábor, a Széchenyi Társaság alelnöke tolmácsolta Széchenyi István édesapja, a múzeum- és könyvtáralapító Széchenyi Ferenc nevelési gondolataiból kiindulva Széchenyi István életművének, társadalmi alkotásainak lényegét, amelyet az előadáshoz szorosan kötődő, az előadó tulajdonát képező relikviagyűjtemény is hangsúlyozott. A diákok és tanáraik emlékeztető ajándékként Széchenyi István Naplójából származó sajátkezű Lánchíd rajzának (1832.november 16-án készült), és hazánk első csónakháza, a „Csónakda” 1843-ban Barabás Miklós által készült rajzának másolatát kapták.

A Széchenyi előadást követően a Misztrál Együttes (Heinczinger Miklós, Tóbisz Tinelli Tamás, Török Máté) nagy sikerrel mutatta be Balassi Bálint megzenésített verseit, népdal feldolgozásokat. A zenekar különleges hangszereinek ismertetésével még színesebbé tették az ünnepi együttlétet.

Az ünnepet az előadó és a zenekar tagjai az iskola Széchenyi emlékhelyének megtekintésével fejezték be.